The Snow Apartment

‘I grew up in the mountains of Austria and my dad always built igloos and snow-castles with me. The atmosphere inside an igloo inspired this weekend-getaway. The Snow Apartment is located in Zhangjiakou, which is a famous skiing region 160km North of Beijing and offers a full-winter experience for the client and his friends.’

 

 

The design of the apartment is inspired by a melting snowfield in spring, when nature slowly revives from winter and offers a contrast of cold and warm, white and colored. This atmosphere was translated into architecture by hand-plastered, white shells, which cover walls and the ceiling and create a seamless space, which guides visitors naturally through the apartment. The curves of the interior responds in a very direct way to the outside landscape of mountains and valleys.

 

 

Introducing a warm and natural element into the apartment, the white shells are partially cut by wooden boxes, which provide areas for relaxing, communicating and displaying artwork. The walls are lifted up 5cm and backlit which creates a clear differentiation between the white shells and the wooden fir-floor. The upper parts of the shells are partly cut and back-lit by LEDs as well. Therefor the ceiling becomes a field of ambient lighting, forming an atmospheric and organizational element throughout the apartment.

 

 

The shells flow through the space, creating hybrid conditions of the hallway, the public areas and the private rooms. The layout of the apartment features 7 bedrooms, a large cloakroom and storage for the skiing equipment, several bathrooms and a large living room in its center.